Menu

Warmtepompen

De overheid wil bedrijven stimuleren werk te maken van het energiebesparen en duurzaam bouwen. Hiervoor komen steeds meer regels. Zo moet jouw bedrijfspand voor 2023 minimaal een energielabel C hebben. En veel bedrijven moeten aan de energiebesparingsplicht voldoen. Wat inhoudt dat ze verplicht zijn alle energiebesparende maatregelen te treffen die zich binnen 5 jaar terugverdienen. Gelukkig hoef je hier niet altijd veel voor te investeren, zoals met warmtepompen. Ook zijn er subsidies die je hierbij ondersteunen.

ISDE subsidie

Investeren in duurzaamheid met warmtepomp

Wil je wel investeren in de duurzaamheid van je pand, maar is het budget beperkt? Dan kun je er voor kiezen om energie te besparen met de installatie van een warmtepomp. De aanschafkosten van een warmtepomp ligt tussen de €1.500 en €8.000, afhankelijk van de systeemvereisten. Je kunt bij de aanschaf van een warmtepomp gebruik maken van twee subsidies, de ISDE en de EIA.

Warmtepomp en Energie Investeringsaftrek (EIA)

De Energie Investeringsaftrek is een fiscale subsidie. Dit betekent dat je een bepaald percentage van de aanschafwaarde van de warmtepomp in mindering mag brengen op de fiscale winst, waardoor je minder winstbelasting betaalt. Niet alleen de warmtepomp zelf, maar ook de aansluitingskosten op het verwarmingsnet of het verwarmingsnet zelf komen (deels) in aanmerking voor deze subsidie.

Niet alle warmtepompen komen in aanmerking voor deze subsidie. Dit zijn de voorwaarden. Vraag deze subsidie aan binnen 3 maanden na het aangaan van de koopverplichting.

Energie Innovatie

Warmtepomp met de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

Met de ISDE-subsidie krijg je een deel van de aanschafkosten van een warmtepomp terug. Voorwaarde is wel dat de warmtepomp geplaatst wordt in een bestaand pand. Nieuwbouwprojecten vallen buiten deze subsidie. Hoeveel subsidie je kunt krijgen hangt af van het soort apparaat en het vermogen daarvan en ligt tussen de 500 en 2000.

Kijk op deze apparatenlijst voor de exacte subsidiebedragen. Let op! Vraag de subsidie aan voordat je de koopovereenkomst voor het apparaat sluit.

Dit zijn de 3 subsidies die je kunt aanvragen voor Warmtepompen:

Energietransitie (SDE++ subsidie)

Subsidie voor bedrijven die duurzame energie willen opwekken of CO2 willen besparen

Subsidie max. € 300 per CO2
Slagingskans 3
Wanneer indienen 5 okt t/m 11 nov 2021
Energiezuinige Investeringen (EIA)

Subsidie voor investeringen in energiebesparing en duurzame energie

Subsidie ca. 11%
Slagingskans 4
Wanneer indienen direct
Energiebesparende Apparaten (ISDE-subsidie)

Subsidie op zonneboilers en warmtepompen

Subsidie ca. 30%
Slagingskans 5
Wanneer indienen direct

Ik wil advies

Je wilt meer weten over deze subsidie(s)? Vul je gegevens in en een subsidieadviseur van Knippenborg Subsidieadvies neemt snel contact met je op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Knippenborg Subsidieadvies
Hoeflingweg 5e
7241 CJ Lochem