Menu

Duurzame gebouwen (MIA)

De duurzame gebouwen subsidie, de Milieu-Investeringsaftrek (MIA) is een subsidie voor milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen of circulaire technieken. Ga je een duurzaam gebouw neerzetten of een gebouw renoveren en duurzamer maken? Dan kun je in aanmerking komen als je investeert in machines, apparaten of technieken die stiller, efficiënter, schoner of op een andere manier milieuvriendelijker zijn dan wat gangbaar is. Denk hierbij aan isolatie, gebruik gerecyclede materialen, sedumdaken, warmtekoudeopslag, slimme meters, warmtepompen etc. Voor zeer duurzame gebouwen, GPR, BREEAM of LEED gecertificeerd en/of circulaire gebouwen zijn de subsidievoorwaarden specifiek omschreven.

    In het kort:
  • Voor duurzame (bedrijfs)gebouwen
  • Voor BREEAM-GPR-LEED gecertificeerde gebouwen
  • Voor nieuwbouw- en renovatieprojecten
Wat levert Duurzame gebouwen (MIA) op?
Afhankelijk van de milieu-effecten en de gangbaarheid van het bedrijfsmiddel kun je 13,5%, 27% of 36% van het investeringsbedrag extra in mindering brengen op de fiscale winst. Dit mag ook over meerdere jaren. Je betaalt hierdoor dus minder belasting. Het gemiddelde netto-voordeel van de MIA is ca. 9% van de investering voor vennootschappen, zoals BV’s. In sommige gevallen krijg je naast de MIA een Vamil-voordeel. Daarmee mag je als bedrijf op fiscaal gunstige momenten de investeringskosten afschrijven. Dit kan ongeveer zo’n 3% extra voordeel opleveren.

Doe je de investering als eenmanszaak, VOF of maatschap, dan kun je de duurzame gebouwen (MIA) subsidie verrekenen met je inkomstenbelasting.

Hoe vraag ik Duurzame gebouwen (MIA) aan?
Voor een duurzaam gebouw is de eerste stap het inschakelen van een gespecialiseerde bouwadviseur. Die kan bepalen welke extra investeringen nodig zijn om een zeer duurzaam gebouw neer te zetten. Als de eerste opdracht is versterkt aan de aannemer kan een subsidieadviseur aan de slag om de benodigde stukken te verzamelen, controleren en de aanvraag in te dienen. Dit moet binnen drie maanden na het aangaan van de verplichtingen. Sommige investeringen komen apart voor subsidie in aanmerking, zoals een warmtepomp. Soms zijn ook aanvullende vervolgmeldingen nodig, omdat delen van het bouwbestek pas later uitgewerkt worden. De overheid vraagt meestal documenten op om te controleren of het gebouw aan de voorwaarden voldoet van GPR, BREEAM, LEED of circulair bouwen.

 

TIP:

Een succesvol subsidietraject vraagt om een goede afstemming tussen architect, bouwadviseur, aannemer en subsidieadviseur.

Duurzame gebouwen MIA
Wat moet ik bijhouden?
Bewaar de ondertekende opdrachtbevestiging met datum en een beschrijving van de investering, technische gegevens en een uitsplitsing van de kosten. Deze zijn nodig om te kunnen aantonen dat de aanvraag voldoet aan de eisen en op tijd is ingediend. Direct na het indienen van de aanvraag mag je accountant of boekhouder het voordeel verrekenen in de belastingaangifte. Maar je kunt ook afwachten of er nog inhoudelijke controle van RVO volgt. Soms gaat dit gepaard met een bedrijfsbezoek. Na de belastingaangifte kan ook de belastingdienst nog controleren. Bewaar de gegevens daarom in je administratie gedurende 7 jaar. Houd er rekening mee dat je het bedrijfsmiddel niet binnen 5 jaar mag verkopen. Als je dit wel doet moet je (een deel van) de subsidie terugbetalen.

Tijdschema subsidie: van aanvraag tot afronding
6 maanden
aanvraag
aanvraag
ontvangst bevestiging
ontvangst bevestiging
eventuele controle
eventuele controle
toekenning subsidie
toekenning subsidie
eventuele vragenbrief
eventuele vragenbrief
voordeel verrekenen
voordeel verrekenen

Mail mij de PDF

Ik wil aan de slag met deze subsidie en ontvang graag de PDF met alle informatie.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Knippenborg Subsidieadvies
Hoeflingweg 5e
7241 CJ Lochem