Energiezuinige Investeringen (EIA)

Neem contact op

Neem contact op

Wat is Energiezuinige Investeringen (EIA)?
Met de Energie-Investeringsaftrek (EIA) kun je een belastingvoordeel krijgen als je investeert in duurzame en/of energiezuinige technologie. Het maakt niet uit in welke sector je actief bent. De investeringen die in aanmerking komen staan op de Energielijst. Denk bijvoorbeeld aan isolatie, LED-verlichting, dubbelglas, koeling, transportmiddelen of energiezuinige productiemachines. Vaak staat een investering niet op de lijst, maar levert deze wel een energiebesparing op. Als je kunt aantonen dat de investering aan de gestelde besparingsnorm voldoet, dan geldt deze subsidie ook.
    In het kort:
  • Subsidie voor investeringen in energiebesparing
  • Fiscaal voordeel tot ca. 25%
  • Ruim budget
Wat levert Energiezuinige Investeringen (EIA) op?

Je mag 54,5% van de investering extra in mindering brengen op de fiscale winst, waardoor je minder winstbelasting betaalt. (In 2019 is het percentage 45%.) Het gemiddelde netto-voordeel van de Energie Investeringsaftrek is 13,5% van de investering voor vennootschappen zoals BV’s. Doe je de investering als eenmanszaak, VOF of maatschap, dan kun je de EIA verrekenen met je inkomstenbelasting. Het voordeel bedraagt dan doorgaans zo’n 25%.

Let op, voor sommige investeringen kun je meer subsidie krijgen als je gebruik maakt van de ISDE-subsidie.

Hoe vraag ik Energiezuinige Investeringen (EIA) aan?

Je kunt het hele jaar door een aanvraag indienen, maar hou er rekening mee dat je dit binnen 3 maanden na de opdrachtverstrekking moet doen. In het eLoket van RVO geef je in het meldingsformulier informatie over de onderneming en wat is aangeschaft. In veel gevallen vraagt RVO om extra specificaties en een toelichting op de investering. Dit gebeurt meestal binnen enkele weken. Het kan hierdoor enkele maanden langer duren voordat je aanvraag is goedgekeurd.

TIP:

In veel gevallen komen ook kosten voor het plaatsen en installeren van een bedrijfsmiddel in aanmerking.

Wat moet ik bijhouden?

Bewaar de ondertekende opdrachtbevestiging met datum en een beschrijving van type, technische gegevens en een uitsplitsing van de kosten. Deze zijn nodig om te kunnen bewijzen dat de aanvraag voldoet aan de technische eisen en op tijd is ingediend. Na ontvangst van de beschikking van de aanvraag mag je accountant of boekhouder het voordeel direct toepassen in je belastingaangifte. Na de belastingaangifte kan ook de belastingdienst nog een controle uitvoeren. Bewaar de gegevens daarom in je administratie gedurende 7 jaar. Je mag de investering niet binnen 5 jaar verkopen. Doe je dit wel, dan moet je de subsidie (deels) terugbetalen.

Tijdschema subsidie: van aanvraag tot afronding
6 maanden
voordeel verrekenen
voordeel verrekenen
eventuele vragenbrief
eventuele vragenbrief
toekenning subsidie
toekenning subsidie
eventuele controle
eventuele controle
ontvangst bevestiging
ontvangst bevestiging
aanvraag
aanvraag
Knippenborg Subsidieadvies
Hoeflingweg 5e
7241 CJ Lochem