Menu

Internationale R&D (Eurostars-subsidie)

Eurostars is een subsidie voor bedrijven en instellingen uit Europa, Canada, Israël, Zuid-Afrika of Zuid-Korea die gezamenlijk en grensoverschrijdend een nieuw product, proces of dienst ontwikkelen. Het maakt niet uit in welke sector je actief bent. Wat je ontwikkelt moet wel uiterst innovatief zijn en met een hoge potentiële commerciële waarde. Dit noemt de overheid marktgerichte R&D. Ook moet je als bedrijf structureel minimaal 10% van de tijd/omzet met R&D bezig zijn en moet minimaal de helft van het project door het MKB worden uitgevoerd.

    In het kort:
  • Samenwerking in Europa, Canada, Israël, Zuid-Afrika of Zuid-Korea
  • Hoogstaande innovatie
  • Nationale subsidievoorwaarden
Wat levert Internationale R&D (Eurostars-subsidie) op?
Als Nederlandse MKB’er krijg je subsidie over de uren van je medewerkers en de betaalde facturen voor je project. Het standaard interne uurtarief is €60. Hierover krijg je 45% subsidie voor onderzoek en 35% voor concrete ontwikkeling. De subsidie kan oplopen tot €500.000 gezamenlijk voor alle deelnemende Nederlandse bedrijven in het project. Het project duurt maximaal 36 maanden. De subsidieregels verschillen per land, hierdoor krijgt je projectpartner misschien meer of minder subsidie voor dezelfde activiteiten. Hou hier rekening mee bij het opstellen van de aanvraag.

Hoe vraag ik Internationale R&D (Eurostars-subsidie) aan?
Je kunt elk half jaar in een specifieke periode een aanvraag indienen via de Eurostars website. Een team van experts beoordeelt jouw aanvraag. Zij verwachten een helder projectplan en goed onderbouwde businesscase. Als de aanvraag voldoet, moeten jij en je projectpartners vervolgens een nationale aanvraag indienen bij de eigen ministeries. In Nederland verloopt dit via RVO. Jouw aanvraag moet concurreren met de scores van andere Nederlandse deelnemers en voor je buitenlandse partner(s) geldt hetzelfde. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat jij als Nederlands bedrijf wel subsidie krijgt, maar je buitenlandse partner niet. Binnen ca. 6 maanden na de eerste aanvraag is er een definitieve uitslag.

TIP:

Controleer vooraf of er voldoende budget is in alle landen die meedoen in het project.

Eurostars subsidie
Wat moet ik bijhouden?
Aan het begin van het project worden de precieze afspraken over de projectadministratie in een overeenkomst vastgelegd. Je moet in ieder geval de voortgang van het project vastleggen in de vorm van aantekeningen, schetsen, foto’s e.d. In de projectadministratie moet je de bijbehorende tijdsbesteding en de facturen nauwkeurig verantwoorden. Op vooraf afgesproken momenten geef je aan RVO.nl updates hierover. Na afloop moet je een accountant om goedkeuring vragen. Je hoeft de subsidie niet terug te betalen als de ontwikkeling niet goed is gelukt. Wel (deels) als je je niet aan de afspraken hebt gehouden.

Tijdschema subsidie: van aanvraag tot afronding
3 jaar
insturen verslag
insturen verslag
periodiek voorschot
periodiek voorschot
toezegging
toezegging
aanvraag landelijk
aanvraag landelijk
aanvraag EU
aanvraag EU

Mail mij de PDF

Ik wil aan de slag met deze subsidie en ontvang graag de PDF met alle informatie.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Knippenborg Subsidieadvies
Hoeflingweg 5e
7241 CJ Lochem