Menu

Haalbaarheidsonderzoek MIT-subsidie

De Haalbaarheidsonderzoek MIT-subsidie kun je gebruiken om te onderzoeken of de ontwikkeling van een innovatief product of proces een realistische slagingskans heeft. Innovatief betekent in dit geval vernieuwend ten opzichte van gangbare technologie. De innovatie moet al wel aantoonbare commerciële potentie hebben. Naast eigen onderzoek kun je bijvoorbeeld juridische, economische of technische expertise inhuren. Ook mag je een deel van de subsidie gebruiken om een eerste prototype te maken. Het onderzoek mag maximaal 1 jaar duren.

    In het kort:
  • Bestuderen van de haalbaarheid van een innovatief concept
  • Eigen uren en kosten voor bijv. adviseurs of proeven
  • 1 indienmogelijkheid elk voorjaar
Wat levert Haalbaarheidsonderzoek MIT-subsidie op?
Je krijgt 40% subsidie over de projectkosten, zoals het testen van materialen of het inhuren van juridisch advies. Voor eigen uren krijg je doorgaans zo’n €15 – €25 subsidie per uur. Het maximum subsidiebedrag bedraagt €20.000 en krijg je als de kosten voor het haalbaarheidsonderzoek ten minste €50.000 zijn. De toegezegde subsidie wordt meestal vooraf uitgekeerd op je bankrekening.

De Haalbaarheidsonderzoek MIT-subsidie kun je deels combineren met de WBSO-subsidie en inzetten als voortraject van een MIT-R&D subsidie.

Hoe vraag ik Haalbaarheidsonderzoek MIT-subsidie aan?
Een aanvraag verloopt via het loket van je provincie of het eLoket van RVO.nl. Meestal gaat in april* het loket open voor aanvragen. Aanvragen worden beoordeeld op volgorde van binnenkomst en het budget is beperkt, dus je moet er snel bij zijn. Bij de aanvraag hoort een projectplan waarin je de innovatie toelicht en de stappen beschrijft die je gaat nemen. Per stap maak je een inschatting van de uren en kosten, dit is je projectbegroting. In de meeste provincies mag je na het indienen gelijk met je project starten. Na ca. 3 maanden krijg je te horen of je subsidie krijgt voor het omschreven project.

*In 2020 opent het loket voor aanvragen op 7 april.

TIP:

Dien op tijd een volledige aanvraag in om kans te maken.

Haalbaarheidsonderzoek MIT-subsidie
Wat moet ik bijhouden?
Van het onderzoek moet je een dossier bijhouden, daarin is terug te zien hoeveel uren aan het project is gewerkt en welke kosten gemaakt zijn. Ook moeten de voortgang en tussentijdse resultaten zichtbaar zijn aan de hand van bijv. schetsen of foto’s.

Indien het onderzoek iets anders loopt dan gedacht kun je dat tussentijds voorleggen bij de provincie of RVO.nl. Na het project kunnen zij vragen om een samenvatting van het dossier om te zien of de subsidie goed is besteed. Als blijkt dat minder kosten zijn gemaakt, wordt de subsidie naar rato bijgesteld.

Tijdschema subsidie: van aanvraag tot afronding
1 jaar
voorschot subsidie
voorschot subsidie
eindcontrole – steekproef
eindcontrole – steekproef
toekenning subsidie
toekenning subsidie
aanvraag
aanvraag

Mail mij de PDF

Ik wil aan de slag met deze subsidie en ontvang graag de PDF met alle informatie.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Knippenborg Subsidieadvies
Hoeflingweg 5e
7241 CJ Lochem