Menu

Excellente MKB-Innovatie (H2020)

Het Horizon2020 programma is een Europese subsidie voor ambitieuze MKB-bedrijven. Wanneer je als bedrijf internationaal actief bent of wilt zijn, kun je subsidie ontvangen voor onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie. Je project kan betrekking hebben op heel veel onderwerpen. Voor de beoordeling van een aanvraag wordt veel waarde gehecht aan het potentieel van de innovatie om nieuwe markten aan te boren. Ook is het belangrijk dat hetgeen je wilt ontwikkelen een bijdrage levert aan het oplossen van uitdagingen op het gebied van o.a. mens en milieu. Alleen de meest innovatieve en excellente projecten komen in aanmerking, dus de lat ligt erg hoog. In het Engels heet deze subsidie SME Instrument.

    In het kort:
  • Hoge subsidiebijdrage
  • Alleen voor excellente projecten
Wat levert Excellente MKB-Innovatie (H2020) op?
De kosten van je project worden voor 70% vergoed dankzij de subsidie. Hieronder vallen bijvoorbeeld de uren die aan het project worden besteed, de kosten voor het laten maken van prototypes of het inhuren van een testinstituut. De omvang van het project hoeft in eerste instantie niet heel groot te zijn. In de haalbaarheidsfase kun je gedurende 6 maanden onderzoeken of de innovatie haalbaar is. Hiervoor krijg je €50.000 subsidie. De echte ontwikkeling daarna mag ca. 2 tot 3 jaar lopen en moet een omvang hebben vanaf €750.000, de subsidie bedraagt dan ruim €500.000. De maximale subsidie is €3.000.000.

 

Hoe vraag ik Excellente MKB-Innovatie (H2020) aan?
Een aanvraag kun je indienen via het ‘participant portal’ van de Europese Commissie. Dit kan als individueel bedrijf of samen met andere MKB’ers. Het Horizon2020 programma werkt met een doorlopende open oproep, waaruit zo’n 4 keer per jaar een selectie wordt gemaakt. Het duurt 5 tot 7 maanden voordat je een toezegging krijgt. Pas als de toezegging er is, mag je beginnen met het project.

 

TIP:

Overleg eerst met deskundigen of een aanvraag voor je project kansrijk is.

Horizon2020 subsidie
Wat moet ik bijhouden?
De gemaakte kosten dienen geadministreerd te worden conform de reguliere bedrijfsvoering en conform de lokale wet- en regelgeving. De projectkosten dienen duidelijk te kunnen worden onderscheiden van andere kosten en de relevantie voor de ontwikkeling moet worden onderbouwd. De voortgang van het project en de bijbehorende administratie wordt tussentijds en achteraf nauwkeurig gecontroleerd.

Tijdschema subsidie: van aanvraag tot afronding
2 tot 3 jaar
toezegging
toezegging
start project
start project
tussen rapportage
tussen rapportage
einde project
einde project
aanvraag indienen
aanvraag indienen

Mail mij de PDF

Ik wil aan de slag met deze subsidie en ontvang graag de PDF met alle informatie.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Knippenborg Subsidieadvies
Hoeflingweg 5e
7241 CJ Lochem