Menu

Energiebesparende Apparaten (ISDE-subsidie)

De ISDE-subsidie is een bijdrage in de kosten voor een zonneboiler of warmtepomp. Veel merken en typen apparaten komen in aanmerking voor ISDE-subsidie, zolang deze maar voldoen aan de eisen die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) aan deze apparaten stelt. Zo mag een zonneboiler maximaal 200 m2 netto-oppervlak hebben. In 2021 is de ISDE-regeling uitgebreid en komen ook investeringen in de productie van duurzame energie (zonnepanelen en windturbines), energiebesparende isolatiemaatregelen en de aansluiting op warmtenetten voor deze subsidie in aanmerking.

    In het kort:
  • Subsidiehoogte afhankelijk van apparaat
  • Doorlopend indienen
  • Erg hoge slagingskans
Wat levert Energiebesparende Apparaten (ISDE-subsidie) op?
De hoogte van de ISDE-subsidie is afhankelijk van het vermogen van het apparaat dat je aanschaft: meer vermogen betekent meer subsidie. Gemiddeld is dit ongeveer 25% – 30% van de kosten. Indicaties daarbij zijn:
– zonneboilers (tussen de 5 en 10m2) ca. €500
– warmtepomp ca. €500 tot €2.000
Op de ISDE-lijsten van RVO kun je zien hoeveel subsidie per merk en type je precies kunt verwachten. Als een apparaat niet op deze lijst staat, maar wel aan de technische eisen voldoet, kun je toch subsidie krijgen.

Hoe vraag ik Energiebesparende Apparaten (ISDE-subsidie) aan?
Je dient voordat je het apparaat aanschaft (oftewel een koopovereenkomst sluit) een aanvraag in via het eLoket van RVO.nl. In de aanvraag geef je aan welk product je gaat aanschaffen en waar en wanneer deze geïnstalleerd wordt. Je kunt het hele jaar door een aanvraag indienen zolang er nog budget beschikbaar is. Meestal heb je binnen 2 maanden duidelijkheid over de subsidie. Hou er rekening mee dat je de ISDE niet mag combineren met de EIA-subsidie.

TIP:

Heb je de ISDE-aanvraag niet vooraf ingediend? Mogelijk kom je nog in aanmerking voor EIA-subsidie.

ISDE subsidie
Wat moet ik bijhouden?
Je moet bewijs van aankoop en bewijs van de realisatie goed bewaren. Dit zijn bijvoorbeeld de opdrachtbevestiging met technische specificaties, een foto van de oplevering en de factuur van de leverancier. Binnen 1 jaar na de beschikking moet het apparaat geïnstalleerd zijn. De genoemde informatie stuur je dan naar RVO via het eLoket. Bij goedkeuring van deze stukken (vaststelling) wordt de subsidie uitbetaald.

Tijdschema subsidie: van aanvraag tot afronding
maximaal 14 maanden
opdracht en realisatie
opdracht en realisatie
uitbetaling subsidie
uitbetaling subsidie
bewijs insturen
bewijs insturen
toezegging subsidie
toezegging subsidie
aanvraag
aanvraag

Mail mij de PDF

Ik wil aan de slag met deze subsidie en ontvang graag de PDF met alle informatie.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Knippenborg Subsidieadvies
Hoeflingweg 5e
7241 CJ Lochem