Menu

Milieuvriendelijke Investeringen (MIA)

De milieuvriendelijke investeringen (MIA) subsidie, de Milieu-Investeringsaftrek is een subsidie voor milieuvriendelijke of circulaire bedrijfsmiddelen of technieken. Je kunt in aanmerking komen als je investeert in apparaten of processen die stiller, efficiënter, schoner of op een andere manier milieuvriendelijker zijn dan wat gangbaar is. Denk daarbij aan grondstofbesparing, biobased processen, recyclingsapparatuur, elektrische of waterstof (bedrijfs)wagens, mobiele machines, diervriendelijke stallen of duurzame gebouwen. Wat precies in aanmerking komt staat op de Milieulijst 2021 met meer dan 250 bedrijfsmiddelen. Als iets niet op de lijst staat, maar je wel kunt aantonen dat het milieuvoordeel significant is, dan geldt de MIA-subsidie hier ook voor.

    In het kort:
  • Milieuvoordeel of grondstofbesparing
  • Belastingvoordeel tot ca. 18%
  • Achteraf aanvragen
Wat levert Milieuvriendelijke Investeringen (MIA) op?
Afhankelijk van de milieu-effecten en de gangbaarheid van het bedrijfsmiddel kun je 13,5%, 27% of 36% van het investeringsbedrag extra in mindering brengen op de fiscale winst. Je betaalt hierdoor dus minder belasting. Het gemiddelde netto-voordeel van de MIA is ca. 9% van de investering voor vennootschappen, zoals BV’s. In sommige gevallen krijg je naast de MIA een Vamil-voordeel. Daarmee mag je als bedrijf op fiscaal gunstige momenten de investeringskosten afschrijven. Dit kan ongeveer zo’n 3% extra voordeel opleveren.

Doe je de investering als eenmanszaak, VOF of maatschap, dan kun je de milieuvriendelijke investeringen (MIA) subsidie verrekenen met je inkomstenbelasting.

Hoe vraag ik Milieuvriendelijke Investeringen (MIA) aan?
Je kunt het hele jaar door aanvragen indienen in het eLoket van RVO. Dit moet binnen 3 maanden na het verstrekken van de opdracht. Je vult op het aanvraagformulier in wat je hebt aangeschaft en voor welk bedrag. Binnen enkele weken krijg je te horen of je aanvraag is goedgekeurd. In veel gevallen worden echter extra specificaties en onderbouwing door RVO opgevraagd. Als je extra informatie moet verstrekken zal het zeker enkele maanden langer duren voordat je aanvraag is goedgekeurd.

TIP:

Je moet de aanvraag binnen drie maanden na opdracht of aanschaf doen. Eén dag te laat? Dan heeft aanvragen geen zin.

milieuvriendelijke investeringen (MIA)
Wat moet ik bijhouden?
Bewaar de ondertekende opdrachtbevestiging met datum en een beschrijving van de investering, technische gegevens en een uitsplitsing van de kosten. Deze zijn nodig om te kunnen bewijzen dat de aanvraag voldoet aan de eisen en op tijd is ingediend. Direct na het indienen van de aanvraag mag je accountant of boekhouder het voordeel verrekenen in de belastingaangifte. Maar je kunt ook afwachten of er nog inhoudelijke controle van RVO volgt. Soms gaat dit gepaard met een bedrijfsbezoek. Na de belastingaangifte kan ook de belastingdienst nog controleren. Bewaar de gegevens daarom in je administratie gedurende 7 jaar. Houd er rekening mee dat je het bedrijfsmiddel niet binnen 5 jaar mag verkopen. Als je dit wel doet moet je (een deel van) de subsidie terugbetalen.

Tijdschema subsidie: van aanvraag tot afronding
6 maanden
voordeel verrekenen
voordeel verrekenen
eventuele vragenbrief
eventuele vragenbrief
toekenning subsidie
toekenning subsidie
eventuele controle
eventuele controle
ontvangst bevestiging
ontvangst bevestiging
aanvraag
aanvraag

Mail mij de PDF

Ik wil aan de slag met deze subsidie en ontvang graag de PDF met alle informatie.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Knippenborg Subsidieadvies
Hoeflingweg 5e
7241 CJ Lochem