Menu

Energie Opwekken (SDE+ subsidie)

De SDE+ subsidie krijg je voor de duurzame opwekking van elektriciteit, warmte of groen gas. Bijvoorbeeld met zonnepanelen, een biomassaketel of een biogasinstallatie. De subsidie vergoedt het verschil tussen de gemiddelde kostprijs van de hernieuwbare energie en die van gewone (grijze) stroom. Dit geeft je meer zekerheid over de opbrengst van je installatie.

    In het kort:
  • Opwekken van energie
  • Langdurige bijdrage per kWh
  • Laatste openstelling voorjaar 2020
Wat levert Energie Opwekken (SDE+ subsidie) op?
Afhankelijk van de installatie levert de SDE+ tussen de 1,5 en 9 cent per kWh op gedurende 12 tot 15 jaar. Bijvoorbeeld voor een gemiddelde zonnepaneleninstallatie met 400 panelen is dit al gauw zo’n €100.000. Bij zonnepanelen geldt wel dat je minder subsidie krijgt voor de stroom die je zelf verbruikt. Hoeveel je precies krijgt hangt ook af van het moment waarop je indient. Dien je als een van de eersten een aanvraag in, dan krijg je een lager subsidiebedrag. Naarmate je later indient, kun je meer subsidie krijgen, maar heb je ook een grotere kans op afwijzing.

Hoe vraag ik Energie Opwekken (SDE+ subsidie) aan?
In 2020 kun je de SDE+ in het voorjaar voor het laatst in deze vorm aanvragen via het eLoket van RVO. Deze subsidie wordt daarna in gewijzigde vorm voortgezet onder de naam SDE++. Voor de SDE+ geldt het ‘first come, first serve’-principe. In de aanvraag vermeld je de bedrijfsgegevens, de technologie, het investeringsbedrag en het totale vermogen van de installatie. Voor grotere projecten zijn aanvullend haalbaarheidsstudies of windrapporten nodig. De meeste installaties moeten binnen ongeveer 1,5 jaar worden gerealiseerd na de subsidietoezegging. Vanaf het moment dat  energie wordt opgewekt zal een voorschot op de subsidie worden uitbetaald.

Let op: Voor zonnepanelen is een grootverbruikaansluiting op het elektriciteitsnet met een totale doorlaatwaarde van méér dan 3*80 A vereist. Je kunt deze subsidie niet combineren met de EIA-subsidie, maar aanverwante investeringen (bijvoorbeeld voor het aanwenden van opgewekte warmte) komen mogelijk wel in aanmerking voor EIA-subsidie.

TIP:

Het budget voor de laatste aanvraagronde van de SDE+ in het voorjaar is lager dan gebruikelijk. Wees daarom op tijd met aanvragen!

hernieuwbare & SDE subsidie
Wat moet ik bijhouden?
Na de toekenning moet je binnen 1 jaar een kopie van de opdrachtverstrekking insturen naar RVO. Na oplevering van de installatie moet deze worden aangemeld bij de eigen energieleverancier en bij CertiQ (elektriciteit of warmte) of VertoGas. Je kunt daarna een voorschot van 80% aanvragen, dit wordt maandelijks uitbetaald. Het is belangrijk om vervolgens elk jaar de hoeveelheid opgewekte energie door te geven aan RVO. RVO gebruikt dit om de voorschotten te (her)berekenen. Ook de actuele energieprijs speelt een rol in deze berekening. Aan het eind van de subsidieperiode wordt de exacte hoeveelheid subsidie vastgesteld op basis van de totale hoeveelheid energie die is opgewekt.

Tijdschema subsidie: van aanvraag tot afronding
10 tot 15 jaar
eindafrekening
eindafrekening
realisatie doogeven – jaarlijks
realisatie doogeven – jaarlijks
ontvangst voorschot – jaarlijks
ontvangst voorschot – jaarlijks
aanmelding installatie
aanmelding installatie
toekenning subsidie
toekenning subsidie
toelichting aanvraag
toelichting aanvraag
aanvraag
aanvraag

Mail mij de PDF

Ik wil aan de slag met deze subsidie en ontvang graag de PDF met alle informatie.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Knippenborg Subsidieadvies
Hoeflingweg 5e
7241 CJ Lochem