Menu

Energietransitie (SDE++ subsidie)

De SDE++ subsidie krijg je voor de duurzame opwekking van elektriciteit, warmte of groen gas en CO2-besparende technieken. Bijvoorbeeld met zonnepanelen, een E-boiler, warmtepomp, restwarmte of CO2-opslag. De subsidie vergoedt het verschil tussen de kostprijs van de CO2-besparende techniek en marktprijs. Dit geeft je meer zekerheid over de opbrengst van je installatie. Dit zijn de categorieën waarvoor je SDE++ subsidie kunt aanvragen:
 • Hernieuwbare elektriciteit (zon, wind, water en osmose);
 • Hernieuwbare warmte (biomassa, champost compostering, geothermie en zonthermie);
 • Hernieuwbaar gas (biomassa)
 • Co2-reducerende warmte (aquathermie, daglichtkas, E-boiler, geothermie, restwarmte en waterpomp);
 • Co2-reducerende productie (CO2-afvang en -opslag en waterstof door elektrolyse).

  In het kort:
 • subsidie voor CO2-reductie
 • Langdurige bijdrage
 • 2x per jaar aanvragen
Wat levert Energietransitie (SDE++ subsidie) op?
De subsidie vergoedt maximaal € 300 per bespaarde ton CO2 gedurende de looptijd van het project (5 t/m 15 jaar). Hoeveel subsidie je krijgt hangt af van de gekozen techniek en het moment waarop je indient. Dien je als een van de eersten een aanvraag in, dan krijg je een lager subsidiebedrag. Naarmate je later indient, kun je meer subsidie krijgen, maar heb je ook een grotere kans op afwijzing. Dus maak vooraf een afweging wanneer je de SDE++ subsidie wilt aanvragen.

Wil je berekenen hoeveel SDE++ subsidie je voor zonnepanelen kunt krijgen? Gebruik dan de online SDE rekentool van Knippenborg Subsidieadvies.

Hoe vraag ik Energietransitie (SDE++ subsidie) aan?
DE SDE++ aanvragen worden gerangschikt op basis van de verwachte subsidiebehoefte per CO2-besparing. In de aanvraag vermeld je de bedrijfsgegevens, de technologie, het investeringsbedrag en het totale vermogen van de installatie. Voor grotere projecten zijn aanvullend haalbaarheidsstudies of windrapporten nodig. De meeste installaties moeten binnen ongeveer 1,5 jaar worden gerealiseerd na de subsidietoezegging. Vanaf het moment dat energie wordt opgewekt zal een voorschot op de subsidie worden uitbetaald.

Let op: Voor zonnepanelen is een grootverbruikaansluiting op het elektriciteitsnet met een totale doorlaatwaarde van meer dan 3*80 A vereist. Je kunt deze subsidie niet combineren met de EIA-subsidie of de ISDE-subsidie, maar aanverwante investeringen (bijvoorbeeld voor het aanwenden van opgewekte warmte) komen mogelijk wel in aanmerking voor EIA-subsidie.

TIP:

Je hoeft niet het maximale subsidiebedrag aan te vragen. Als je minder subsidie aanvraagt, dan maak je ten opzichte van dezelfde technieken meer kans op subsidie.

hernieuwbare & SDE subsidie
Wat moet ik bijhouden?
Na de toekenning moet je binnen 1 jaar een kopie van de opdrachtverstrekking insturen naar RVO. Na oplevering van de installatie moet deze worden aangemeld bij de eigen energieleverancier en bij CertiQ (elektriciteit of warmte) of VertoGas. Je kunt daarna een voorschot van 80% aanvragen, dit wordt maandelijks uitbetaald. Het is belangrijk om vervolgens elk jaar de hoeveelheid opgewekte energie of CO2-besparing door te geven aan RVO. RVO gebruikt dit om de voorschotten te (her)berekenen. Ook de actuele energieprijs speelt een rol in deze berekening. Aan het eind van de subsidieperiode wordt de exacte hoeveelheid subsidie vastgesteld op basis van de totale hoeveelheid energie die is opgewekt.

Tijdschema subsidie: van aanvraag tot afronding
5 tot 15 jaar
toelichting aanvraag
toelichting aanvraag
toekenning subsidie
toekenning subsidie
aanmelding installatie
aanmelding installatie
ontvangst voorschot – jaarlijks
ontvangst voorschot – jaarlijks
realisatie doorgeven – jaarlijks
realisatie doorgeven – jaarlijks
eindafrekening
eindafrekening
aanvraag
aanvraag

Mail mij de PDF

Ik wil aan de slag met deze subsidie en ontvang graag de PDF met alle informatie.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Knippenborg Subsidieadvies
Hoeflingweg 5e
7241 CJ Lochem