Menu

WBSO ICT subsidie

WBSO is de afkorting van Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk. WBSO-subsidie kun je gebruiken om technische uitdagingen op te lossen bij het maken van nieuwe of verbeterde programmatuur (ICT). Denk hierbij aan het ontwikkelen van online platforms, games of nieuwe ICT-applicaties. Je kunt WBSO ICT subsidie krijgen over de gemaakte projecturen van eigen programmeurs of engineers, die op de loonlijst staan. In het ICT-project los je technische uitdagingen op met behulp van nieuwe code in een formele programmeertaal (bijvoorbeeld Java). Het gaat dan om de knelpunten die je tegenkomt bij het omzetten van het ontwerp naar daadwerkelijke programmatuur. Hierbij is niet alleen de complexiteit van belang, maar ook dat de ontwikkeling in zekere mate een risico of onzekerheid met zich meebrengt.

    In het kort:
  • Vaste subsidie per uur
  • Ontwikkeling of onderzoek gericht op software
  • Hoge slagingskans
Wat levert WBSO ICT subsidie op?
De subsidie per uur wordt berekend over het gemiddelde uurloon van de betrokken programmeurs en engineers. De eerste twee jaar is dit €29 per uur. Daarboven krijg je subsidie over andere kosten, zoals het huren van serverruimte specifiek voor R&D, maar je kunt ook kiezen voor een vaste toeslag op het uurtarief van €10. De WBSO-subsidie bedraagt 40% en startende bedrijven krijgen 10% extra. Dit betekent een netto voordeel van zo’n €19 per uur! De toegezegde subsidie kan je boekhouder maandelijks in mindering brengen op de loonheffing.

Wil je precies weten wat de WBSO-subsidie jouw bedrijf kan opleveren? Gebruik dan de WBSO-rekentool van Knippenborg Subsidieadvies.

Hoe vraag ik WBSO ICT subsidie aan?
Je dient voor de maand waarin je wilt beginnen een aanvraag in via het eLoket van RVO.nl. Dus wil je in april beginnen, dan moet je uiterlijk 31 maart jouw aanvraag indienen*. In de aanvraag beschrijf je jouw ICT-projecten en maak je een inschatting van de uren, eventuele kosten en een globale planning van de activiteiten. Je doet dit voor een periode van minimaal 3 maanden en maximaal 1 kalenderjaar. Tijdens de behandeling van je aanvraag kan RVO om extra informatie vragen, zoals de technische achtergrond en werkervaring van de programmeurs/engineers. Vervolgens krijg je een brief waarin staat hoeveel subsidie je krijgt.

* December is hierop een uitzondering, de deadline in deze maand is 20 december.

TIP:

De WBSO is tevens het toegangsbewijs voor de Innovatiebox, daarmee betaal je minder vennootschapsbelasting. Ook mag je de WBSO vaak combineren met andere subsidies, bijvoorbeeld de MIT-subsidie of H2020.

WBSO ICT
Wat moet ik bijhouden?
Per ICT-project moet je een dossier maken dat telkens binnen 10 werkdagen wordt bijgewerkt. Daarin is terug te zien welke programmeurs op welke dag aan het project hebben gewerkt. Ook is de voortgang te volgen aan de hand van bijvoorbeeld verschillende softwareversies en korte overlegverslagen. RVO kan het dossier opvragen of je bedrijf bezoeken ter controle. Dit wordt vooraf aangekondigd. Als je project mislukt hoef je de subsidie niet terug te betalen. Als de aangevraagde uren lager uitvallen dan verwacht, dan mogelijk wel. Na afloop van het kalenderjaar moet je namelijk doorgeven hoeveel uren je uiteindelijk hebt besteed aan de goedgekeurde projecten. Als dit minder is dan je had ingeschat, wordt de subsidie naar rato bijgesteld.

Tijdschema subsidie: van aanvraag tot afronding
1 jaar
toelichting aanvraag
toelichting aanvraag
start project
start project
aanvraag
aanvraag
toezegging
toezegging
subsidie maandelijks toepassen
subsidie maandelijks toepassen
realisatie melden
realisatie melden

Mail mij de PDF

Ik wil aan de slag met deze subsidie en ontvang graag de PDF met alle informatie.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Knippenborg Subsidieadvies
Hoeflingweg 5e
7241 CJ Lochem