Menu

WBSO-subsidie

WBSO is de afkorting van Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk. WBSO-subsidie kun je gebruiken om technische uitdagingen op te lossen bij het maken van nieuwe of verbeterde producten, processen of programmatuur (ICT). De technische oplossingen moet je als bedrijf voor een belangrijk deel zelf bedenken en ontwikkelen. Een deel van het project mag je ook extern laten uitvoeren, bijvoorbeeld het testen van een prototype. Je kunt over de gemaakte uren en kosten WBSO-subsidie krijgen.

    In het kort:
  • Subsidie voor eigen uren, kosten voor machines en prototypes
  • Ontwikkeling of onderzoek gericht op techniek
  • Hoge slagingskans
Wat levert WBSO-subsidie op?
De subsidie per uur wordt berekend over het gemiddelde uurloon van de betrokken medewerkers, in het begin is dit €29 per uur. Daarboven krijg je subsidie over andere kosten, zoals het bouwen van prototypes of het inrichten van een testruimte, maar je kunt ook kiezen voor een toeslag op het uurtarief van €10. De WBSO-subsidie bedraagt 40% en startende bedrijven krijgen 10% extra. Dit betekent een netto voordeel van gemiddeld zo’n €19 per uur! De toegezegde subsidie kan je boekhouder maandelijks in mindering brengen op de loonheffing. Wil je precies weten wat de WBSO-subsidie jouw bedrijf kan opleveren? Gebruik dan de WBSO-rekentool van Knippenborg Subsidieadvies.

De WBSO is tevens het toegangsbewijs voor de Innovatiebox, daarmee betaal je minder vennootschapsbelasting. Ook mag je de WBSO vaak combineren met andere subsidies, bijvoorbeeld de MIT-subsidie of EFRO. 

Hoe vraag ik WBSO-subsidie aan?
Je dient voor de maand waarin je wilt beginnen met jouw WBSO-project een aanvraag in via het eLoket van RVO.nl. Dus wil je in februari beginnen, dan moet je uiterlijk 31 januari jouw aanvraag indienen*. In de aanvraag beschrijf je het project en maak je een inschatting van de uren, eventuele kosten en een globale planning van de activiteiten. Je doet dit voor een periode van minimaal 3 maanden en maximaal 1 kalenderjaar. Tijdens de behandeling van je aanvraag kan RVO om extra informatie vragen, zoals de technische achtergrond van de projectmedewerkers. Vervolgens krijg je een brief waarin staat hoeveel subsidie je krijgt. Dit proces duurt ongeveer 3 maanden.

* December is hierop een uitzondering, de deadline in deze maand is 20 december.

TIP:

Dien een afzonderlijke aanvraag in voor elke BV waar projectmedewerkers op de loonlijst staan.

WBSO subsidie
Wat moet ik bijhouden?
Per project moet je een dossier maken dat telkens binnen 10 werkdagen wordt bijgewerkt. Daarin is terug te zien welke medewerkers op welke dag aan het project hebben gewerkt en welke kosten gemaakt zijn. Ook is de voortgang te volgen aan de hand van bijv. schetsen of foto’s. RVO kan het dossier opvragen of je bedrijf bezoeken ter controle. Dit wordt vooraf aangekondigd. Als je project mislukt hoef je de subsidie niet terug te betalen. Als de uren en kosten lager uitvallen dan verwacht, dan mogelijk wel. Na afloop van het kalenderjaar moet je namelijk doorgeven hoeveel uren en kosten je uiteindelijk hebt besteed. Als dit minder is dan je had ingeschat, wordt de subsidie naar rato bijgesteld.

Tijdschema subsidie: van aanvraag tot afronding
1 jaar
realisatie melden
realisatie melden
subsidie maandelijks toepassen
subsidie maandelijks toepassen
toezegging
toezegging
aanvraag
aanvraag
start project
start project
toelichting aanvraag
toelichting aanvraag

Mail mij de PDF

Ik wil aan de slag met deze subsidie en ontvang graag de PDF met alle informatie.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Knippenborg Subsidieadvies
Hoeflingweg 5e
7241 CJ Lochem